Styrtløb

Styrtløb indenfor skisport handler i alt sin enkelthed om at starte langt oppe af et bjerg og så ellers få masser af fart på sine ski på vej ned, mens man mestrer udfordringer som sving, hop og glatte områder.

Skiløberens kropsposition i styrtløb er meget karakteristisk, da de i forsøget på at mindske luftmodstanden mindst muligt, krummer sig sammen i den såkaldte “æggestilling”. Når skiløbere praktiserer styrtløb, kommer de typisk op på hastigheder der ligger omkring 120 kilometer i timen, selvom man ved enkelte konkurrencer i blandt andet Østrig har målt hastigheder på op til 150 kilometer i timen. Der kan selvsagt ske alvorlige ulykker når man når op på disse hastigheder, og der er også tilkommet flere skiløbere alvorlige skader og brud gennem tiden, og så er der også registreret flere dødsulykker.

Ved et styrtløb har man typisk kun et enkelt gennemløb, så forberedelserne inden er altafgørende, og banen tilses flere gange, samt vilkår og forhindringer diskuteres gennemgående af træner og skiløber inden gennemløbet.